Irigatii prin picurare

In principal tehnologia pentru irigare cu tub prin picurare, irigatii prin picurare, se rezuma la udarea cu cantitati controlate de apa corelate cu capacitatea de absortie a solului si evapotranspiratia, distribuite in apropierea plantelor, in principal in zona de dezvoltare a radacinilor plantelor.

Alegerea acestor echipamente, instalatii si sisteme de irigatii cu tub prin picurare se preteaza in mod deosebit la culturile horticole : legume in camp, solarii, sere, gradini, vii si livezi dar si la flori, culturile de porumb si cartofi, cu posibilitatea unui grad mare de mecanizare.

Metoda de irigare cu tub prin picurare (irigatii prin picurare) a introdus in agricultura moderna conceptul de fertiirigatie, respectiv fertilizarea concomitenta cu irigarea, folosind ca suport apa de irigare. Sunt folosite in acest sens substante fertilizante total solubile realizate in mod special pentru a fi utilizate in echipamentele si instalatiile pentru irigatii prin picurare.Substantele nutritive si stimulative solubile sunt administrate concomitent cu apa de irigare, in cantitati riguros controlate, fara a risipi aceste substante, destul de costisitoare, in zonele dintre randuri care nu reclama necesitatea fertilizarii. Tinind cont si de reducerea cheltuielilor cu administrarea substantelor fertilizante, costurile se reduc la 25% din costurile unei fertilizari clasice.

Functionarea acestor echipamente

, instalatii si sisteme de irigare cu furtun de picurare se bazeaza pe distribuirea apei in mod uniform, in puncte apropiate de plante, in mod lent, picatura cu picatura, intr-o proportie si cu o frecventa adaptata nevoilor plantei, avand posibilitatea compensarii stricte a evapotranspiratiei, permitand un control riguros al normelor de udare si aplicarea acestora.
Distribuirea apei, picatura cu picatura, numai in apropierea sistemului radicular al plantelor, conduce pentru aceleasi bilanturi de utilizare a apei de catre plante, la un consum de apa redus, respectiv cu doar circa 30% din consumul de apa realizat prin aspersie si doar 10-18% din consumul de apa realizat la irigarea pe brazde, fapt ce conduce implicit la reducerea cheltuielilor efectuate pentru aprovizionarea cu apa.

Echipamentele, instalatiile si sistemele pentru irigatii cu tub prin picurare asigura o sanitate deosebita in raport cu alte metode de irigatii cunoscute, datorita urmatoarelor considerente:

  • ca rezultat al neudarii frunzelor si fructelor se reduce aparitia bolilor si epidemiilor;
  • umiditatea atmosferica scazuta elimina aparitia bolilor criptogamice;

  • pesticidele aplicate nu sunt spalate de pe frunze odata cu irigarea, prelungind-se astfel timpul de actiune al  acestora, reducand numarul de tratamente aplicate, implicit cantitatea de substante utilizate;

  • se reduce densitatea buruieniloir si dezvoltarea acestora ca efect al udarii limitate a suprafetelor.

Aceste echipamente, sisteme si instalatii pentru irigatii cu furtun de picurare reprezinta singura metoda eficienta de irigare uniforma pe terenuri denivelate si in panta.

Datorita miscarii capilare lente a apei in sol, aproape nici un pic de aer nu este scos din sol datorita penetrarii apei. Microporii din sol raman de obicei uscati si aerisiti, nivelul de umiditate fiind numai cu putin peste capacitatea solului, cu exceptia unei zone saturate, relativ mici aflate in imediata apropiere a picuratorului. Acest lucru permite solului o respiratie corespunzatoare a radacinilor plantelor de-a lungul intregului sezon de vegetatie, fara nici o strangulare in timpul, sau imediat dupa irigare.

Trecerea de la metodele de irigatii prin aspersie sau brazde la metoda de irigatii cu tub prin picurare se face intr-un termen scurt si fara crize, fara afectarea plantei si a productiei, indiferent de faza de vegetatie la care se produce schimbarea( darea in folosinta a sistemului de irigare prin picurare).

Retehnologizarea sistemelor de irigatii prin aspersie, nu implica distrugerea sistemelor vechi de irigatii ci numai utilizarea in mare parte a acestora.

Este posibila irigarea 24 de ore, indiferent de situatiile extreme, functie de conditiile de permeabilitate a solului si cerintelor plantelor.

Se elimina in totalitate pierderile periferice de apa( udarea drumurilor, udarea solelor adiacente si a zonelor terminale).

Temperatura solului se mentine mai ridicata in timpul udarii, comparativ cu metoda de irigare prin aspersie sau brazde, fapt ce conduce la o maturitate mai timpurie a culturilor, fapt de o importanta deosebita la irigarea spatiilor protejate( solarii, sere).

Folosirea acestor echipamente,sisteme si instalatii pentru irigatii cu tub prin picurare utilizeaza pe retea presiuni reduse( doar 0,3- 1,05 atmosfere), comparativ cu metoda de irigare prin aspersie, ceea ce conduce in afara unui consum de energie mai redus pentru pomparea apei si la o siguranta in exploatare a retelei de alimentare, evitandu-se astfel defectiunile cauzate de utilizarea apei la presiuni ridicate de lucru.

Eliminarea lucrarilor manuale pentru mutarea echipamentului mobil de irigatii in cazul irigarii prin aspersie, sau pentru realizarea si intretinerea brazdelor precum si a manoperei deosebit de dificila pentru aplicarea udarii pe brazde, conduce la o importanta economie a fortei de munca si reducerea efortului, utilizandu-se practic muncitori numai pentru supraveghere si paza( numai 7% din forta de munca utilizata in sistemele de udare prin aspersie si circa 2% din forta de munca utilizata pentru irigarea pe brazde).

Ca deficiente ale acestor echipamente, sisteme si instalatii pentru irigare cu furtun de picurare semnalam:

  • costul ceva mai mare al investitiei initiale, dar destul de repede amortizabil( 1 -2 ani), prin reducerea cheltuielior de productie, sporul de productie si calitatea produselor.

  • posibilitatea deteriorarii acestor echipamente, sisteme si instalatii in teren(robineti, filtre, tub picurare) , de catre raufacatori, sau furtul acestora, valoarea eventualelor pagube fiind oricum mai mica decat la echipamentele de irigare prin aspersie sau brazde.

AVANTAJELE SISTEMULUI:

Printre avantajele acestor echipamente, instalatii si sisteme de irigatii fata de solutiile pentru udare prin aspersie sau pe brazda enumeram:

  • pret extrem de scazut pe metru liniar;
  • ridicarea randamentului culturilor;
  • productie de mai buna calitate;
  • economie de apa si energie;
  • economie de ingrasaminte si tratamente chimice;
  • mai putine buruieni in zona de cultura si evitarea aparitiei de soluri compacte;
  • zona de pamant uscat intre randurile de plante ce permite un acces permanent in sola cultivata;

CONCLUZII

Avantajele multiple ale metodei de irigare prin picurare anihileaza dezavantajele mentioanate, conducand la beneficii suplimentare importante prin economicitate, siguranta in exploatare si calitatea productiilor obtinute, facand din metoda de irigare prin picurare  cea mai utilizata metoda de irigare la culturile de legume in camp, solarii, sere, flori, vii si livezi dar si la culturile de porumb si cartofi!

[wooscroller_widget id=”SHORT_WOO_CODER_ID” category_name=”banda-picurare”]


SC Badin Sistem SRL Prin magazinul de desfacere din Timisoara, ofera la cele mai bune preturi:

Nu ezitati sa ne contactati!